Tips för nybörjare i orientering

Orientering

Som nybörjare i orientering kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på när man är ute och springer i skogarna, letandes efter kontroller. Detta kan man självklart få hjälp med av de tränare och ledare som finns i den orienteringsklubb eller -förening man tillhör, och ett av de bästa sätten att bli bättre på orientering är just att springa med någon som har mer erfarenhet, som en ledare i föreningen. En sådan orienteringsrunda bör följas upp med en diskussion om de beslut personen fattade medan ni sprang, där hen förklarar sitt resonemang, det vill säga varför hen gjorde som hen gjorde. Det skadar dock inte att också själv läsa på lite extra om olika strategier man kan använda sig av för att förbättra sin tid när man orienterar.

En grundläggande sak man får lära sig när man börjar orientera är att det bästa sättet att hitta en kontroll är att välja en säker punkt nära kontrollen på kartan, och utgå från den. En säker punkt är något som lätt kan identifieras, som en vägkorsning eller en höjd, och där man kan vara säker på exakt var på kartan man befinner sig. Något som dock är vanligt om man är en ny orienterare är att man ”bommar”, det vill säga att man inte hittar kontrollen där man trodde att den skulle vara. Många nybörjare slösar då mycket tid på att irra runt planlöst i det område man tror att kontrollen bör finnas i, med förhoppningen att man ska stöta på den. I de få fall då man faktiskt hittar kontrollen på detta sätt, slösar man bort många värdefulla minuter. Rätt taktik är istället att återvända till den säkra punkten och försöka igen, eller att välja en ny säker punkt och utgå därifrån.

Ett annat tips är att börja med att orientera utan kompass, och bara förlita sig på kartan. På det sättet tvingas man lära sig de olika symbolerna bättre. Man behöver inte fokusera på fart – det går bra att gå, så länge man läser kartan rätt. I takt med att man blir mer och mer bekväm med kartläsningen kan man sedan börja springa.

Till en början kommer man sannolikt att känna sig dubbelt utmattad efter varje träningspass – både fysiskt från att ha sprungit, och mentalt, för att det är så ansträngande att läsa kartan innan man har lärt sig det mer eller mindre innantill. För att kunna prestera på topp inför nästa pass är det därför viktigt att man vilar upp sig ordentligt genom en god natts sömn. Om man har problem med att sova kan det vara bra att fundera på varför – kanske behöver man till exempel byta säng? Om lösningen är så enkel kan man bara gå in på Sleepo.se, där det finns ett stort utbud av sängar som passar alla ryggar och sovställningar. Sedan kan man sova gott och drömma om kontroller, kompasser och skogsstigar.

lakshmi-lite