Orientering och natur på fritiden

Orientering

Många svenskar vill komma ut i naturen på sin fritid, då vi har ett behov av att se grönska och röra på oss i skogen. Människor som vistas ute i naturen upplever ofta ett högre välmående och en bättre hälsa, vilket har kunnat konstateras av forskare. För att uppfylla behovet av att vara i skog och mark kan du börja orientera eller odla växter hemma vilket skapar en mer naturlig inomhusmiljö.

Ett sätt att skapa en frisk oas hemma är att hitta växtbelysning med Wexthuset som har ett stort utbud av växtbelysning. Med deras produkter kan du odla växter i ditt hem hela året, och övervintra dina utomhusväxter i ditt hem för finare växter under kommande säsong. Att ha växtbelysning inomhus är på ett sätt som att ha ett eget växthus året runt, vilket ger dig en närkontakt med naturen även när det regnar och blåser.

Naturpasset

När du orienterar aktiverar du dig både mentalt och fysiskt, och får många nya naturupplevelser. En friskvårdssatsning från Svensk Orientering kallas “Naturpasset” och finns idag på mer än 400 platser i landet. Med Naturpasset kan du få en karta som har orienteringskontroller, vilka du kan använda när du ger dig ut i naturen. Kontrollerna är utplacerade mellan april och september, vilket ger dig möjlighet att besöka dem i önskad ordning och när du vill. Du kan cykla, springa eller gå när du orienterar med Naturpasset.

Odla och skogsbada för din hälsa

Jenny Levebo är universitetslektor och biolog vid Linnéuniversitetet. Hon leder nu ett pilotprojekt där skogens hälsofrämjande effekter undersöks. Med Linnéuniversitetets sjuksköterskeprogram har de tagit in ett antal testpersoner som två gånger per vecka fått välja fritt bland olika alternativ, som att ligga, sitta och stå i skogen. Därefter har deltagarnas hälsotillstånd kontrollerats med olika provtagningar, bland annat mätning av puls, blodvärden och blodtryck. Deltagarna upplevde skogsvistelsen som rogivande, och det gick att se en mindre förändring i blodtrycket baserat på testperioden. Det är än så länge svårt att dra några större slutsatser, men resultaten pekar hittills på att skogsvistelsen lindrar besvär bland annat hos personer som lider av utmattningssyndrom. Odling och trädgårdsaktiviteter har också en stor positiv effekt på hälsan, då det ger social, psykisk och fysisk stimulans.

lakshmi-lite