Orientering är en bra sport för barn

Orientering

Det finns få sporter som är så bra för barn som orientering. Barn och ungdomar kommer ut i skog och mark samt får massor av frisk luft. Att springa i terräng kommer att ge fin kondition, stärker musklerna, bättre balans, bättre fokus och koncentration. Det här är en rolig form av träning som aldrig blir tråkig. Barn börjar med att att springa lättare rundor som med tiden blir mer avancerade. Dessutom kommer barnen att lära sig läsa kartor och använda en kompass, vilket är utmärkt träning för hjärnan. Orientering ska vara en kul utmaning för barn under deras egna förutsättningar och helt utan press på att prestera. Däremot kan barn gärna tävla mot sig själva för att uppnå bättre resultat.

Kombinera med andra sporter

Orientering är en sport som barn kan börja med vid mycket tidig ålder och flera klubbar har grupper för barn i åldern sex till åtta år. Få sporter ger så otroligt mycket som orientering gör, såsom balans, styrka, kartkunskap och god kondition. För att bli duktig i orientering behövs ytterligare träning som till exempel gymnastik eller löpning. Därför är orientering en perfekt träning att kombinera med andra sporter som exempelvis fotboll, friidrott, basket, tennis, simning eller skidåkning.

Sportförälder

För barn som är aktiva inom orientering eller andra sporter är stöd från föräldrarna viktigt. Det handlar om allt från uppmuntran, motivering eller att ge skjuts till träningen. När du ger barn skjuts är det en stor fördel att äga en bra och pålitlig bil. Hos Holmgrens Bil finns till exempel både nya och begagnade Ford bilar. Du kan hitta en bra Ford bil till ett riktigt förmånligt pris. Här finns flera populära modeller av Ford att välja mellan såsom Ford Fiesta, Ford Mondeo Kombi, Ford Kuga, Ford Puma eller Ford Focus Active Kombi. Holmgrens Bil finns på hela 14 orter och säljer även Hyundai, BMW, Nissan, MINI och MG.

Orientering i skolan

Även om barn får prova på orientering i skolan är det inte riktigt samma som när de tränar orientering i en klubb. Många lärare kanske inte är särskilt kunniga om orientering och barnen känner att de inte riktigt förstår vad det handlar om. I slutändan springer barnen runt i skogen med en karta som de inte alltid vet hur de ska läsa. Dessutom är banan ofta ihopsatt av idrottslärare som kanske inte har allt för mycket tid att organisera det hela. Orientering handlar om mycket mer än att bara hitta utplacerade kontroller och löpning i terräng. När barn och ungdomar tränar orientering i en klubb kommer de att få lära sig att hitta i naturen, vilket är viktigt att veta om du går vilse. Givetvis kommer det att ta lite tid att lära sig att använda en kompass och att kunna läsa kartor effektivt. Orienteringskartor innehåller symboler som barnen kommer att behöva lära sig att förstå plus att det gäller att hålla kartan rätt så att den inte är upp och ner.

lakshmi-lite