För orienterare som driver ett lantbruk

Orientering

De som orienterar är intresserade av natur, friluftsliv och djur. Många orienterare finns på landet och driver någon typ av lantbruk. Därför kändes det passande att vi i den här artikeln ger dig som är lantbrukare tips på hur du hittar bra foderhäckar till dina djur.

Viktigt med foderhäckar

För att djuren ska må bra behöver de vistas utomhus. Men även utomhus behöver de ha tillgång till foder och därför behöver du ha foderhäckar i hagen. Det finns runda foderhäckar i olika storlekar som du kan fylla på med foder. Det finns foderhäckar med och utan tak. Förutom att de kan vara runda kommer de även i andra former, till exempel rektangulära. Det är viktigt att det finns en foderhäck som är speciellt utformad för djuren eftersom risken annars finns att de fastnar och skadar sig mellan stängerna.

Foderhäckar är i regel tillverkade av metall såsom stål, vilket innebär att de är rejäla och kommer att hålla för olika väderförhållanden. Dessutom är de tåliga och stabila.

Placera ut foderhäcken

När du har hittat en foderhäck som verkar bra är du redo att placera ut den i hagen. Tänk gärna på att inte placera den i direkt sol och gärna där det är skugga eller delvis skugga. Foderhäcken ska placeras ut en bit ut i hagen för att flera djur ska komma åt den och äta ur den samtidigt. Foderhäckar är lätta att montera och kräver ingen större ansträngning och du kan montera den på plats.

lakshmi-lite