Om man orienterar eller är mycket ute i skog och mark kan en orienteringskarta vara bra att ha. På denna är olika terränggrupper märkta med olika färger och där finns också flera olika tecken som kan vara bra att ha koll på. Till en början kan det kännas svårt att veta vilka färger som betyder vad men om man tävlar eller tränar orientering kan detta spela viktig roll. Att ha koll på kartans färger kan till exempel förhindra att man springer ut i en våtmark, på en isbelagd sjö eller in på en tomtmark. Det kan också förhindra att man snubblar ner för ett stup. Kartans färger är relativt jordnära och är sju till antalet. Om man har med sig kartan ut i skogen lär man sig ofta snabbt att se skillnad på vilka färger som betyder vad. I denna text ska vi gå igenom vad färgerna faktiskt står för.
Vilka färger betyder vad?
Om man ska börja orientera eller om man bara vill följa en orienteringskarta i skogen kan de vara bra att veta vad färgerna på den står för. Är det vitt på kartan står det för helt vanlig skog som går att passera igenom. Är det en brun färg på kartan har det nästan alltid att göra med en höjdskillnad, till exempel en kulle, en nedförsbacke eller liknande. Asfalterade ytor, typ parkeringsplatser, och vägar är också bruna. Om färgen på karten är gul är det en något öppnare yta än en skog. Om det är riktigt gult är området helt öppet. Samma sak gäller om det är en grön färg på kartan. Den står för något som är tätare än den vanliga skogen. Ju grönare det blir på kartan, desto tätare är den. Om man ser en svart markering på kartan kan den stå för lite olika saker. En sten eller sådant som människan skapat är svart. Hus och liknande är svarta, men också stup är svarta på kartan. Om man ser en gröngul färg på kartan är det ett förbjudet område eller en tomtmark och dessa får aldrig passeras. Man kan nästan jämföra konst och orientering sett till alla färger.
Vad behövs för att orientera?
Om man vill börja orientera krävs egentligen inte särskilt mycket. En karta och en kompass är dock något som är bra att ha. Klädmässigt räcker det ofta med helt vanliga kläder. Om man vill tävla på högre nivå kan dock speciella kläder för idrott och motion vara bra men till vardags räcker snygga och sköna friluftsbyxor. De får gärna vara i lång version så de skyddar benen mot skavsår, vassa stenar, buskar och liknande. På överkroppen är en långärmad tröja bra. Den skyddar mot bett, rivsår och annat. På fötterna bör man anpassa skorna efter terrängen. Är det blött och halt bör man ha kraftiga gymnastikskor, kanske med broddar. Är det däremot varmt och torrt duger ett par vanliga skor bra. Det är viktigt att de sitter bra på fötterna eftersom sträckan kan bli lång. I övrigt gäller det bara att följa kartan, hålla koll på terrängen och att ha kul.