Orientering som intresse

Orientering

Orientering är en utesport som utmanar både kropp och hjärna. Det är en sport som kan utföras självständigt mot andra eller i lag och vill du bara träna upp dina orienteringstekniker kan du även göra så helt själv, med hjälp av Stolpjakten. Många fördelar går att hitta med orientering som fritidsintresse och sport. Det är en sport som förmår deltagare att vistas i naturen och att samarbeta och tänka tillsammans för att komma i mål.

Testa orientering som friskvård

Naturpasset är en av de satsningar som föreningen Svensk Orientering framtagit på 400 platser i Sverige i syfte att låta orientering utgöra friskvården för den som vill. Om du köper naturpasset som friskvård får du en karta med orienteringskontroller på som du antingen själv eller tillsammans med andra letar reda på ute i naturen. Svensk Orientering vill på så sätt ge sitt strå till stacken för att förbättra och främja befolkningens hälsa och välbefinnande. Du får motion samtidigt som du låter hjärnan jobba lite grann för att lyckas hitta varje kontroll.

Stolpjakten

Stolpjakten är en tjänst som byggts för att du lätt ska kunna komma igång och börja träna i orientering och utmana dig själv eller andra i att försöka hitta de olika kontrollerna och stolparna. Det finns på flera platser i Sverige och Norge.

Motionsorientering

Motionsorientering är en aktivitet som är eventbaserad och kan köras på olika svårighetsnivåer och i olika tidslängd och antingen med eller utan tidtagning. Det finns alltid instruktörer på plats vid motionsorientering som kan assistera vid behov. Det finns olika svårighetsnivåer – både för nybörjaren och den vana orienteraren. Det finns färdiga banor som är enkla att följa och hitta på internet. Även fast varje orienteringstillfälle har banor så är de alltid olika för varje gång, vilket gör att man aldrig kan memorera och veta var nästa kontroll finns. Det enda du behöver göra är att anmäla dig på plats och betala en liten avgift för att delta. Vid anmälan får du en elektronisk pinne för att stämpla vid varje kontroll. Du kan genomföra banorna ute i naturen själv eller i sällskap med andra. När du slutligen är i mål får du en sluttid registrerad på din kontrollpinne. Sedan kommer den fullständiga resultatlistan att publiceras online.

Orienteringstävlingar

Det hålls ett antal orienteringstävlingar varje år. O-ringen är en av dessa som hålls vecka 30 varje år på olika platser i Sverige. I orienteringstävlingar kan även sponsorer stötta på olika sätt såsom att bidra med till exempel mössa med tryck eller andra tåliga sportkläder. I år hålls den i Norrköping på Kolmården och redan har närmare 9000 personer hunnit anmäla sig. Veckan efter följer direkt tävlingen 10-mila för den som fortfarande känner sig sugen att tävla mer. Den hålls i Östra Göinge i Skåne. 25-manna är ytterligare en orienteringstävling som hålls i år och den börjar senhösten mellan 12-13 oktober.

lakshmi-lite