Stora orienteringstävlingar

Orientering

En av de mest kända orienteringstävlingarna är O-Ringen, men utöver O-Ringen finns en rad stora, internationellt kända orienteringstävlingar. En av de viktigaste av dessa för orienteringseliten, och en av de mest omfattande orienteringstävlingarna i världen, är Swedish League. Swedish League består nämligen av sju olika deltävlingar, som arrangeras under tre helger under våren varje år. Den sista deltävlingen är en slags final, då man kör jaktstart baserad på resultaten i de övriga sex deltävlingarna.

Förutom att fungera som ett skicklighetsprov för alla deltagande orienterare har Swedish League-tävlingarna även två andra uttalade syften. Det ena är att visa upp orientering som sport för de som inte är insatta, och det andra är att arrangörer ska kunna lära sig hur man arrangerar orienteringstävlingar på hög nivå och av bra kvalitet – något som självklart inte är helt lätt. En aspekt som man måste tänka på är till exempel hur funktionärerna smidigt ska kunna hålla kontakt med varandra, när en tävling är utbredd på ett så stort område som en orienteringstävling är. Den bästa lösningen är vanligtvis att använda sig av ett komradiosystem, och utrusta alla funktionärer med walkie-talkie. Du kan enkelt hyra komradio hos TPO, för orienteringstävlingar eller andra arrangemang som kräver smidig kommunikation.

En annan stor internationell orienteringstävling är naturligtvis världsmästerskapen i orientering, som går av stapeln varje sommar. De första världsmästerskapen hölls år 1996 i Fiskars i Finland. Sedan dess har tävlingen arrangerats i bland annat Sverige, Tyskland, Danmark, Storbritannien, Norge och USA. Världsmästerskapen arrangeras i distanserna stafett, långdistans, medeldistans, sprint och sprintstafett. Samtliga grenar anordnas för män respektive kvinnor, förutom sprintstafetten som är blandad med två män och två kvinnor i varje lag. Sprintstafetten är en relativt ny gren inom orientering, då den ingick i världsmästerskapen för första gången år 2014. Hittills anordnas alla dessa grenar vid samma tävling, vilket innebär att världsmästerskapen är ett mycket stort arrangemang. Sannolikt är det delvis därför som världsmästerskapen i orientering från och med 2019 kommer att delas upp i ett skogs-VM och ett sprint-VM, som kommer att anordnas vartannat år och avlösa varandra. Skogs-VM är först ut, och kommer alltså att anordnas år 2019.

lakshmi-lite