Skidorientering är precis som det låter orientering på skidor. Det är en sport med långa anor, då den kan spåras tillbaka till längdskidåkningens rötter. Man började tävla i skidorientering redan i slutet av 1800-talet, även om det då kallades budkavlelöpning, och kunde utföras både till fots och till skidor.
Idag råder ingen tvekan om att skidorientering utförs på just skidor, och inte till fots, och detta medför en rad skillnader mellan vanlig orientering och skidorientering. Den mest uppenbara är så klart att skidorientering tävlas och tränas på vintern, när det finns snö för skidföre. Skidorna gör också att man inte är lika fri att välja sin egen väg genom skogen mellan kontrollerna. Istället kan orienterarna välja mellan skidspår av olika bredd och kvalitet. Till en början åktes skidorientering framförallt på skogsbilvägar som var täckta av snö, vilket gjorde att skidorienterare låg i framkant när det gällde att utveckla fristilstekniken. Numera kan spåren variera i bredd, från breda spår som har preparerats av pistmaskin, till mycket smala spår som bara har preparerats av skidor. I de smala spåren går det inte att ta de stora fristilstagen, vilket har gjort att en karakteristisk åkstil för just skidorientering har utvecklats, med korta fristilssteg och stakning.
Även kartan skiljer sig mellan orientering till fots och skidorientering. Kartan inom skidorientering visar nämligen bara de olika skidspåren, som ser olika ut på kartan för att markera deras bredd och preparation, samt höjdkurvor. Kartorna bärs i ett kartställ som fästs på magen med hjälp av en sele, för att orienterarna ska kunna åka skidor samtidigt som de läser kartan. Kompass är också ett vanligt hjälpmedel.
Inom skidorientering är det vanligt att man använder ett så kallat ”touch free”-system vid kontrollerna, som innebär att orienteraren kan registrera en kontroll genom att bara svepa förbi den med handen. Det gör att orienterarna inte behöver sakta in eller stanna vid kontrollerna, och förlora värdefull fart och tid.
Om man ägnar sig åt skidorientering är det ganska säkert att anta att man tycker om att vistas ute i naturen, och att man gärna tillbringar tid ute i solen och friska luften. Då kan det vara särskilt viktigt att ha stora fönster hemma, som går att ställa upp för vädring, så att man kan få in både sol och friskluft i sitt hem, även när man inte är ute i skidspåret. På Skanskabyggvaror.se hittar du fönster i en mängd olika storlekar och stilar, så att du kan hitta fönster som passar just dina behov och ditt hus.