Orienteringsutrustning

Orientering

Om man vill börja med orientering finns det en del utrustning som kan vara bra att ha. Om man bara vill orientera på fritiden och inte satsa jättemycket på det räcker det ofta med billig utrustning och det mesta kan man ha hemma redan. Om man är helt ny med orientering kan det vara bra att börja i en orienteringsklubb och där finns ofta en del utrustning att låna till dess att man vet att orientering är det man vill hålla på med och då köper egen utrustning. Men vad behöver man egentligen för att kunna orientera och var får man tag i den utrustning man kan behöva? Är det något särskilt man behöver tänka på när man ska köpa sin utrustning?

Vad behöver man?

Om man vill orientera är det bra att ha lämpliga kläder för ändamålet. Orientering kan utföras på flera ställen, till exempel i hemmet, i stan eller mitt i skogen. Beroende på var man ska orientera krävs olika kläder. Om man ska orientera i skogen är det bra om man har långbyxor och en antingen långärmad eller kortärmad tröja. Det kan också vara bra att ha en extra jacka med sig om det blir kallt. Orientering kan utövas i alla väder och det kan vara en perfekt avslutning på sommarlovet. Då bör man tänka på att det kan vara regnigt, kallt och inte alltid så trevligt väder att vistas ute i. Då gäller det verkligen att man har bra kläder. Annan utrustning som är bra att ha är en karta. Om man orienterar som hobby kan det räcka med en karta om man känner till området man orienterar i. Om man vill orientera på riktigt bör man också ha en kompass.

Var får man tag i utrustning?

Om man letar utrustning till orientering är det lämpligt att börja leta i sportaffärer. Om man inte vill satsa massor av pengar kan det dessutom vara lämpligt att leta hemma i garderober efter lämpliga kläder. Ibland kan man också hitta kartor och kompasser på second hand eller på till exempel olika utförsäljningar hos orienteringsklubbar. Där kan det dessutom vara möjligt att låna eller hyra utrustning som karta och kompass om man blir medlem där. Om man vill orientera i hemmet och ordna någon form av skattjakt för barn eller liknande går det enkelt att ordna genom att kanske rita en karta över huset och skatten kan gömmas i till exempel ett hemma-spa. Buildor.se har allt du behöver till ditt hemma-spa, och ett bubbelbadkar kan vara ett bra gömställe för skatter eller orienteringskontroller i hemmet.

lakshmi-lite