Orientering – sport för både kropp och knopp

Orientering

Vill du bli smartare? Lägg ned boken och snöra på dig löparskorna. Japp, du hörde rätt. Orientering är en sport som faktiskt tros påverka oss mer än vad man tidigare har trott. Vad är det då som händer när vi beger oss i skogen med karta och kompass? För det första är det här en aerobisk träningsform. Det betyder med andra ord att blodcirkulationen ökar i kroppen och att syresättningen till hjärnan blir större. Det gynnar hjärnan på många olika sätt. Genom att orientera regelbundet förbättras minnet, koncentrationsförmågan, beslutsförmågan och reaktionsförmågan. Listan med hälsofördelar kan göras lång så det här är verkligen en sport för både kropp och knopp.

Öva upp ditt minne

Kompassen i den ena handen, kartan i den andra. Något som är unikt med orientering är att det här är en sport som kräver stort tankearbete. Du kommer att behöva analysera terrängen och ta många olika beslut under löparrundan. Vilken väg är snabbast? Ska du välja att springa över fältet eller spar du tid genom att följa stigen? Det här är frågor som skärper hjärnan och håller dig på alerten. Som orienterare måste du även vara snabbtänkt och dessutom ha en förmåga att kunna memorera viktig information. Forskarna har dessutom funnit bevis för att personer med mycket välutvecklad spatial intelligens ofta är väldigt duktiga på orientering. Spatial intelligens är ett begrepp som visar hur lätt man har att uppfatta visuella detaljer i sina omgivningar. Om du har en hög spatial intelligens har du inte heller några problem att förstå ritningar och instruktioner med diagram.

Viktigt med avslappning

Är du sugen på att börja orientera men är osäker på hur du ska gå tillväga? Då är vårt tips att du hör av dig till den lokala orienteringsklubben. Försök att hitta en nybörjarekurs för vuxna och lär dig grunderna om hur man tar sig fram i terrängen med hjälp av karta och kompass. Visst krävs det en hel del träning för kunna bli orienterare men ditt arbete kommer garanterat att löna sig. Det här är en sport där du kan njuta av frisk luft och samtidigt gnugga geni-knölarna. Dessutom är det en riktigt bra träningsform som ger dig möjlighet att använda hela kroppen. Något som är viktigt att inte glömma bort är hur viktigt det också är med avslappning. på sverigetunnan.se hittar du avslappningen som gör att du får ut ännu mer av din idrottsprestation.

lakshmi-lite