Om du springer vilse

Orientering

Om du tycker om att orientera finns det alltid en risk för att du kommer springa vilse. Risken för att det händer är mindre om du rör dig på områden som är bekanta sedan tidigare och högre om du springer i skogar och på marker du aldrig vistats på förut. Skulle det hända att du springer vilse kan du i de flesta fall relativt enkelt hitta rätt väg även fast det kan ta ett tag. För en person som orienterar är det väldigt viktigt att känna till dels hur man skall navigera sig framåt när man gått vilse, men det är också viktigt att känna till hur man exempelvis gör upp eld ifall det skulle gå så pass illa att det tar väldigt lång tid innan man kan lokalisera sin position. I den här texten kommer du som orienterar får ett par nyttiga tips att ta med dig inför din nästa tur i skogen.

Saker att göra i förebyggande syfte

Det finns en del saker du bör lära dig för att kunna överleva i vildmarken. För dig och andra orienterare kan vissa av sakerna kännas onödiga, men det är alltid bra att lära dig så mycket som möjligt så att du är väl förberedd. Innan du ger dig ut och orienterar i ett främmande område ska du se till att studera kartan noggrant så du vet vilken typ av plats det är du ska röra dig på. Har du för vana att göra långa orienteringspass som sträcker sig över många timmar behöver du också lära dig att göra upp eld med hjälp av en kniv. Det kan exempelvis behövas om det blir mörkt och du inte längre ser, men också om du behöver värma dig en stund. Med det i åtanke är det ovärderligt att kunna göra upp eld när du sprungit vilse. En riktigt duktig orienterare kan också lära sig att läsa väderstrecken med hjälp av solen. Det är en kunskap som kan vara bra om kompassen av någon anledning inte fungerar eller om du tappat den så den gått sönder.

Lär dig ta hand om enkla skador

När du rör dig i skog och mark finns det alltid en risk för att du kommer skada dig. Därför bör du kunna ta hand om de allra enklaste skadorna, som mindre skärsår och lättare stukningar. Det kan vara klokt att bära med dig plåster och ett stödförband så du har de tillbehör som behövs om olyckan skulle vara framme. Har du inte med dig en mobiltelefon när du springer, eller om det inte finns någon signal, behöver du nämligen själv kunna ta hand om din kropp så att du kan ta dig ut ur skogen. Det finns också skador du själv inte kan åtgärda utan som kommer behöva hjälp från utbildade läkare. Det är inte helt ovanligt att orienterare halkar i skogen och skadar tänderna. Skulle det hända ska du förstås inte försöka åtgärda skador i munnen på egen hand, utan då behöver du ta kontakt med specialisttandvård när du väl kommit hem.

lakshmi-lite