O-ringen – En stor orienteringstävling

Okategoriserade

 

O-ringen är den största svenska tävlingen när det gäller orientering i detta avlånga land. Här handlar det om en mycket välkänd tävling som bedrivs under hela 5 dagar. När denna tävling startades av Peo Bengtsson och Sivar Nordström redan 1965 gick den i Danmark, Skåne och Blekinge. Här deltog då 156 orienterare. Efter detta har deltagandet i O-ringen ständigt ökat och det ledde till att tävlingen också blivit en av de mest kända för alla motionärer. På det sättet kan O-ringen vara en av de stora svenska tävlingar som kan jämföras med exempelvis den stora folkfesten Vasaloppet.

Det största antalet deltagare i denna tävling var 1985, då det vara hela 25021 startande. Något som också kan vara värt att veta är att O-ringen ingick i världscupen för orienterare i tre år, vilket var 1998, 2007 och 2008. Prissumman för att vara vinnare av O-ringen är också ganska så hög. Här handlar detta idag om ett belopp över en halv miljon kronor.

Att denna tävling pågår under hela fem dagar samt att de har olika typer av orientering och olika sätt att starta, gör att O-ringen verkligen är en påfrestande tävling som skiljer agnarna från vetet. Här handlar det om att verkligen vara förberedd för alla de som vill delta och klara av alla etapper som finns. Något som också kommer att ske inom en snar framtid är att O-ringen från och med 2018 återigen kommer att vara en av de tävlingar inom orientering som ingår i världscupen. Helt enkelt kommer Sverige återigen att vara representant för ytterligare en stor folkfest för alla i världseliten såväl som för alla deltagande motionärer.

lakshmi-lite