Heltäckande kläder är ett måste inom orientering

Orientering

Det är viktigt att ha rätt utrustning och kläder när man ska orientera, oavsett om det är på professionell nivå amatörnivå. Dock är det inte alla som vet att det finns regler kring vilka orienteringskläder som man måste bära på professionella tävlingar. En del personer kanske tänker att man kan orientera i vilka kläder som helst dock är så inte fallet. Det finns en mängd olika faktorer som man behöver tänka på när man ska ut och orientera.

 

Faktorer att ta hänsyn till

En av faktorerna som man ska tänka på är vädret. Under orienteringen är man utsatt för vädrets olika makter. Bär man fel kläder kan detta påverka prestationen. När det exempelvis är kallt ute är det viktigt att klä sig i kläder som håller kroppen varm och vid regn bör man klä sig i kläder som är vattentåliga.

Ett sätt att hålla värmen är att bära underställ under sina kläder. Vanligtvis kan man köpa underställ i butiker som säljer fritidskläder, här brukar man även kunna investera i ett bra regnställ. Det är dock viktigt att investera i kläder som andas bra, detta eftersom man troligtvis kommer att svettas under orienteringsrundan. Dessa sidor brukar även sälja annan utrustning som kan vara behövlig vid orientering så som en pannlampa.

Heltäckande kläder

Det finns en del regler kring vilken typ av klädsel som man får bära under orienteringstävlingar. Exempelvis måste de tävlande bära heltäckande klädsel med undantag för huvud, hals och armar. Skulle det vara att en tävlande inte bär korrekt kläder kan han eller hon bli nekad att få starta. Anledningen till att man ska bära denna typ av kläder när man orienterar är bland annat för att skydda sig mot den så kallade orienteringssjukan. Orienteringssjukan är en bakterie som finns hos vilda djur och som främst smittar orienterare då de ofta befinner sig i skogsområden. En annan anledning är för att man skydda sig mot hepatit B, som lätt kan smitta orienterare.

Ytterligare en orsak till att orienterare ska bära heltäckande kläder är med tanke på hygienen. Exempelvis undviker orienterare att riva sig och få öppna sår. Detta då det i sin tur kan innebära att blod lämnas kvar på kvistar som sedan andra orienterare kan riva sig på. Dock finns endast detta krav vid början av orienteringsrundan. Detta eftersom man inte kan påverka om kläder rivs upp och går sönder under tävlingens gång.

Välj rätt skor

Det är även viktigt för orienterarna att bära rätt sorts skor. Som orienterare är det viktigt att bära lätta skor, detta eftersom det då inte blir lika ansträngande att ta sig runt. Det är även viktigt att välja ett par skor som har ett bra grepp eftersom man springer på olika material.

lakshmi-lite