Allmänt om orientering

Okategoriserade

 

Orientering har egentligen två olika betydelser. Det ena är något som ingår i det som rör mental förmåga, vilket handlar om att ha kontrollen över sitt förhållande till tid och rum. Det andra kommer att vara det som sätts i fokus på denna sida. I det fallet gäller det orientering som sport, vilket alltid också kommer att ha ett stort samband med förhållandet till tid och rum, men mer handlar om att motionera och tävla inom detta område. I det fallet fokuseras det på att ha kontrollen över var du befinner dig, samtidigt som du ska kunna läsa och tyda en karta och kompass som gör att du kan ta dig till olika punkter så snabbt som möjligt.

Orientering är egentligen en mycket stor sport, även om det inte hörs och syns så mycket om denna sport varken på TV eller i tidningar. Här kommer du som är intresserad av det enbart att se information om de stora händelserna, och när du vill veta vad som händer på det lokala planet får du istället ta del av klubbinformation och eventuella specialmagasin rörande denna sport.

Orientering är en sport som kräver stor uthållighet, bra kondition och har olika punkter utmärkta på en karta. Hit måste du som motionerar, tränar eller tävlar inom denna sport ta dig till varje kontroll för att kunna stämpla ditt kort. Att göra det är inte det enda, utan du kommer även att behöva göra det på tid. Den som har stämplat in sig på alla olika kontroller i rätt följd samt tagit sig runt den bana som finns på kortast möjliga tid är den som har vunnit tävlingen. Till hjälp för detta kommer du enbart att ha en karta, kompass samt din egen förmåga att lösa problem snabbt och välja den effektivaste vägen för att vinna. Ordet orientering kommer från det latinska språkets ord oriens, vilket usprungligen betydde att rikta sig mot öster.

Det finns massor av olika typer av orientering. Dessa bära olika namn. De vanligaste av dessa är poängorientering, punktorientering samt linjeorientering. Utöver det finns även inomhusorientering, fjällorientering och stjärnorientering samt precisionsorientering. Naturligtvis kommer det även att finnas andra mera okända tävlingar som berör begreppet orientering. Bland annat finns det något som kallas för ilorientering, vilket är något som du kan läsa mer om i en annan artikel på denna hemsida. Du kommer också att kunna läsa om stora tävlingar och hur du som är intresserad kan göra för att bli bättre på denna sport. Helt enkelt en hemsida för alla med intresse av sport och motion.

Har du inte provat orientering tidigare så ge det en chans. Det ger chans till härliga utevistelser i skog och mark och man kan göra det tillsammans med vänner.

lakshmi-lite